Saklıkent Kanyonu

1 0 535 454 21 63 (Ünat UÇAR)
2 0 535 7683861
3 info@saklikentkanyonu.com

Seydikemer Fethiye / Muğla

Çalışma Saatleri

Hafta içi.:: 8:00 - 18:00
cumartesi: 8:00 - 17:00
Pazar:08:30-17:00

Keşfi-Tarihçesi

  • Saklıkent Kanyonu
     
     
    Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayının kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu  Saklıkent kanyonu  1988 yılında 6 adet varil birleştirilerek yapılan sal ile kayaları delip, çakılan demirlerin üzerinden oluşturulan köprü ile giriş sağlandı,
     
    1988 yılında Orman bakanlığında 49 yıllığına kiralanandı, Turizm bakanlığı can güvenliği olmadığını gerekçe gösterdi, Ekrem UÇAR ( Çoban Ekrem) Alabalık üretme çiftliği için gerekli işlemleri tamamlayıp 1989 yılının yaz sezonunda Saklıkent'i hizmete açtı,
     
    Keşfi
     
    Ekrem Uçar çobanlık yaptığı sıralarda burayı ile ilgili ne yapabilirim düşüncelerinin sonucu, 
     
    Neden Buraya Saklıkent Denildi?
     
    Kanyon içerisinde bulunan 7 adet mağaradan almaktadır, bu mağaraların ulaşılması gezilmesi günümüzde gerekli ve yeterli çalışmaların yapılmamasından dolayı imkansızdır, Çoban Ekrem bu mağaralarda yaşam kalıntılarının izlerinin bulunduğunu belirtmektedir.
     
    Bir rivayete göre kanyonun girişinin hemen üzerindeki mağaralarda yaşayanların Saklıkent köprüsü üzerindeki köprüden geçenleri vurduğu, bu durumdan kurtulmak için mağaralar arı kovanları atılarak temizlendiği dilden dile dolaşmaktadır. Burayı en güze anlata bilecek ismin Saklıkent olduğunu fikri oluşmuştur.
     
    Tanıtılması
     
    1989 yılında hizmete başlayan Saklıkent 1990 yılına kadar sadece çevre köyler tarafından bilinen bir yerdi, 1990 yılında TRT televizyonunda yayınlanan kısa bir tanıtım filminden sonra Saklıkent dünyaca tanına bir turizm cenneti olmuştur.
     
    1995 yılında dış işleri bakanı Erdal İnönü'nün ziyaretinden sonra yolları asfaltlanan Saklıkent tatilcilerin akın ettiği bir turizm yeri olmaya devam etti.
     
    1998 yılında Muğla valiliği ve Orman başkalığı tarafından tek taraflı Ekrem Uçar'ın Sözleşmesi fes edilip Saklıkent kanyonunun işletmesi Muğla tarafı kayadibi köy muhtarlığına Antalya Tarafı Aklar Köyü Muhtarlığınca işletilmeye devam edildi.
     
     
    1996 tarihli Resmi Gazeteyle Kanyonun çevresinde Saklıkent Milli Parkı ilan edilerek korumaya alınmıştır. 
     
    2000 yılına Ekrem uçarın balık çiftliği için yaptığı su boruları gizlenerek üzerine yapılan köprüden içeriye giriş sağlanmaktadır.
     
     
    2003 yılında kanyonun işletmesi Muğla valiliği tarafından MELSA şirketine ihale edilmiştir.
     
    2008 yılında Fethiye Turizm altyapı şirketine ihale edilmiştir.
     
    2014 yılında Saklıkent kanyonun işletmesi yeni ilçe olan Seydikemer belediyesi tarafından işletilmeye başlanmıştır.
     
    Çoban Ekrem kanyon içerisindeki restoran olarak kullanımı sırasında 1993 yılında Fethiye özel idaresi Saklıkent kanyonu girişinde bilet keserek girişi ücretli hale getirmiştir.
     
    Çoban Ekrem'in işettiği dönemlerde lokanta olarak işletilen ve gelir elde edilen Saklıkent muhtarlık ve sonraki dönemlerde kanyon girişi ihale edilen şirketler tarafından alınmaktadır.
     
    Günümüzde Saklıkent kanyonu giriş ve oto park ücreti alınmaktadır.


******

Saklıkent Kanyonu
Seydikemer Fethiye / Muğla
0 535 454 21 63 (Ünat UÇAR)
0 535 7683861
info@saklikentkanyonu.com
TOP